Whisky jest jednym z najbardziej popularnych trunków na całym świecie. Do tych wyjątkowo popularnych także w Polsce zaliczana jest whisky szkocka. Zobaczmy, czym ona różni się od whisky produkowanej na przykład w USA.
Jak powstaje szkocka whisky?
Szkocja jest krajem, w którym tradycja produkcji whisky jest naprawdę bardzo długa. Zbliżony do współczesnej whisky trunek wytwarzany był przez zakonników już w VII wieku. Na masową skalę whisky szkocka zaczęła być produkowana pod koniec XV wieku. Do spopularyzowania tego trunku bardzo mocno przyczynił się król Anglii Ryszard VIII.
Whisky szkocka od tej produkowanej w USA różni się między innymi tym, że do jej produkcji używane są głównie ziarna jęczmienia. Ponadto whisky musi leżakować przynajmniej trzy lata. Whisky szkockie leżakuje w beczkach używanych wcześniej do przechowywania innych alkoholi. Szkocka whisky może być pita sama, ale można dodać do niej także trochę wody lub kilka kostek lodu.
Jaką whisky ze Szkocji można kupić w Polsce?
Szkocka whisky jest w Polsce na tyle popularna, że z łatwością można ją kupić w każdym sklepie z alkoholem. W wielu z nich dostępna jest whisky ze Szkocji, która leżakowała o wiele dłużej niż trzy lata. Oczywiście im starszy jest ten trunek, tym jego cena jest wyższa. Ponadto w sprzedaży znajduje się whisky ze Szkocji typu single malt oraz blendend malt. Ta pierwsza to whisky, która produkowana jest wyłącznie z jęczmiennego słodu przez jedną gorzelnię. Drugi rodzaj whisky jest mieszanką whisky single malt pochodzących z różnych gorzelni.