Co warto wiedzieć o whisky produkowanej w Szkocji?
Handel

Co warto wiedzieć o whisky produkowanej w Szkocji?

Whisky szkocka jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów whisky. Trunek ten dużą popularnością cieszy się również w Polsce. Wybór whisky szkockiej w polskich sklepach jest więc obecnie naprawdę bardzo duży.

Jakie rodzaje whisky ze Szkocji można kupić w Polsce?

Whisky szkocka na masową skalę produkowana jest od końca XV wieku. Aż do lat 30. whisky szkockie były wyłącznie trunkiem słodowym. Obecnie wytwarzana jest także whisky szkocka zbożowa. W sprzedaży dostępnych jest na chwile obecną kilka rodzajów szkockiej whisky. Koneserzy tego trunku, ale także osoby, które dopiero zaczynają przygodę z tym trunkiem, znajdą w sklepach między innymi single malt Scotch Whisky oraz blended Scotch Whisky. Pierwsza szkocka whisky powstaje w jednej tylko destylarni, jest wytwarzana ze słodowanego jęczmienia. Drugą wytwarza się mieszkając ze sobą różne rodzaje whisky szkockiej single malt.

Czym charakteryzuje się szkocka whisky?

Szkockie whisky musi leżakować w beczkach przez co najmniej trzy lata. Szkocka whisky leżakuje w dębowych beczkach, w których wcześniej przechowywano inne trunki. Podczas leżakowania whisky szkockie nabiera charakterystycznego smaku i aromatu. W sprzedaży dostępna jest whisky ze Szkocji, która mogła leżakować dłużej niż trzy lata.

Za taką whisky trzeba jednak zapłacić niemałe pieniądze. Informacja o tym, ile leżakowała whisky ze Szkocji zawsze umieszczona jest na butelce. Jeśli informacji tej nie ma, znaczy to, że whisky ma trzy lata. Gatunków szkockiej whisky jest całkiem sporo.